11
DODATEK SADOWNICZY
Gazeta Jabłonka, 03.06.2020 r.
Ograniczenie możliwości eksportu,
rosnące koszty produkcji, brak pra-
cowników do pracy, brak marżowości,
zwiększone koszty pracy i inne koszty
związane z działalnością operacyjną,
stale rosnące koszty transportu, to
utrudnienia, z którymi mierzą się grupy
producenckie od lat. Z kolei teraz, w
czasie pandemii jest ich znacznie wię-
cej – szczegółowo opisujemy je w po-
niższym apelu.
Wczasie pandemii pojawiają się dodat-
kowe kosztywprowadzonych procedur
bezpieczeństwa, a także ograniczenia
w handlu, bariery w przemieszczaniu
się samochodów, utrudniony eksport
na dalekie rynki związany z trudnościa-
mi w dostępności kontenerów oraz z
przetrzymywaniem towarów w por-
tach, a nawet zamykaniem portów np.
w Indiach.
Pamiętajmy, że to grupy producenckie
są istotną częścią w łańcuchu dostaw i
są w stanie dostarczyć produkt o okre-
ślonych wymogach do sieci supermar-
ketów i sklepów. W tym czasie to też
podmioty, które są w stanie sprostać
procedurom związanych z bezpieczeń-
stwem.
Konieczne jest podjęcie działań mają-
cych na celu przetrwanie branży owo-
cowo – warzywnej w tym trudnym
czasie. Należy patrzeć na tą pomoc nie
tylko jako wspieranie przedsiębiorstw,
ale również jako zabezpieczenie kraju
i jego mieszkańcóww dostęp do świe-
żych owoców i warzyw.Wsytuacji, gdy
grupy producenckie nie będą w stanie
funkcjonować z powodów ekonomicz-
nych, na rynku może zabraknąć krajo-
wych podmiotów oferujących owoce i
warzywa.
Musimy dołożyć wszelkich starań po-
przez działania, które pozwolą prze-
trwać ten trudny czas oraz pozwolą
funkcjonować podmiotom po okresie
pandemii.
Jako członkowie organizacji grup pro-
ducenckich owoców i warzyw apelu-
jemywięc o pomocwzakresie:
1. Zwolnienie z podatku od nierucho-
mości.
Nasze magazyny i sortownie
to obiekty o dużych rozmiarach – jest
to wymóg technologii potrzebnej do
przygotowania owoców. Marżowośćw
branży jest całkowicie różna od więk-
szości produktów jakie są wytwarzane
w zakładach produkcyjnych. Grupa,
która po zbiorach zamknie jedną pa-
letę jabłka w chłodni i wyjmie ją na
wiosnę, musi płacić taki sam podatek
jak np. centrum logistyczne przy czym
w grupie paleta zarotuje raz na rok, a w
centum logistycznym kilka tysięcy razy.
Zwolnienie z podatku od nieruchomo-
ści dla grup producentów owoców i
warzyw jest wyznacznikiem dalszego
funkcjonowania. Jest on po prostu lo-
gicznie nieuzasadniony. Takie rozwią-
zanie pozwoli na częściową redukcję
kosztów stałych, które stale rosną.
Szczególnie niepokojące i niszczące dla
sektora stają się:
- wzrost kosztów transportu od 25%
do nawet 30%
spowodowany opóź-
nieniami przy załadunkach i rozładun-
kach oraz powrotami pustych ciężaró-
wek. Copa Cogeca donosiła nawet o
50%wzroście kosztów transportu.
- wzrost kosztów zbierania i pako-
wania owoców, który wynosi nawet
40%
na poziomie produkcji. Koszty te
rosną m. in. poprzez różne wymagania
dotyczące zakwaterowania, transport z
zakwaterowania do sadów i ograniczo-
ną liczbę osób w środkach transportu,
niektóre wyposażenie ochronne i sa-
nitarne, mniejszą wydajność zbierania
i pakowania z powodu dystansu spo-
łecznego, dostosowanie do nowych
wymagań klientów oraz niektóre szko-
dy jakościowe i problemy z certyfikacją.
2. Dostępu do pracowników.
Zgodnie
z nową ustawą cudzoziemcy mogą
pozostać w Polsce nawet po wyga-
śnięciu wiz lub zezwoleń na pobyt.
Według Komisji Europejskiej, pra-
cownicy sezonowi pracujący w rol-
nictwie lub sadownictwie powinni
być traktowani jak osoby wykonujące
zawód krytyczny (razem z m. in. pra-
cownikami medycznymi, inżynierami,
pilotami, kierowcami czy operatorami
maszyn do produkcji żywności). Wielu
z nich decyduje się jednak na powrót
do domu. Brak siły roboczej widoczny
jest również w grupach producenc-
kich, które mają problemy z działalno-
ścią operacyjną i przygotowywaniem
produktów dla konsumentów.
3. Dofinansowania działań związa-
nych z utrzymaniem wzmożonego
bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wizja
przypadków COVID-19 w zakładach
pracy oraz potrzeby kwarantanny
pracowników budzi w nas niepokój.
Tym samym zdajemy sobie sprawę,
że stwierdzenie wirusa COVID-19 w
zakładzie produkcyjnym w skrajnym
przypadku może doprowadzić do
wstrzymania całej produkcji. Wzmo-
żone bezpieczeństwo i higiena pracy
wszystkich pracowników, rozpoczy-
nając od osób na sortowniach, a koń-
cząc na kierowcach, to dla nas prio-
rytet. Niemniej jednak są to koszty
nieprzewidziane w budżetach, które
dla grup producenckich mogą stać się
destrukcyjne.
4. Ułatwienia procedur i możliwość
otrzymania kredytu skupowego
prze-
znaczonego na zakup owoców, bypłat-
ność dla producentów odbywała się na
bieżąco. Dzięki temu obrotywewnętrz-
ne zostaną utrzymane na w miarę nor-
malnym poziomie.
5. Monitorowania i kontroli kwot za
ubezpieczenia,
np. ubezpieczenia do-
tyczące strat w sadach, ubezpieczenia
nieruchomości w firmach. Otrzymuje-
my informację od firm ubezpieczenio-
wych, że kwoty za ubezpieczenia ule-
gną podwyższeniu, nawetwniektórych
przypadkach do 100%.
6. Uruchomienia „zielonych szlaków”
także dla niezbędnych środków pro-
dukcji,
takich jak nawozy i środki ochro-
ny roślin, w celu umożliwienia dalszego
i nieprzerwanego dostarczania kluczo-
wych towarówkonsumentom.
–Musimypamiętać, że nasza branża nie
powinna być w pomocy postrzegana
przez pryzmat obrotów, a ilości sprze-
daży. U nas w jednym roku surowiec
jest w cenie 50 groszy, a w drugim po
2 zł, co w żaden sposób nie przekłada
się na marżowość – podkreśla Jacek
Skoneczny, wiceprezes Stowarzyszenia
Unia Owocowa.
Jako członkowie grup producenckich
mamypewność, żewtym trudnymcza-
sie zapewnienie i zabezpieczenie sta-
łych dostaw żywności jest szczególnie
ważne dla prawidłowego funkcjonowa-
nia państwa. Wiemy jednak, że kryzys
i rosnące koszty związane z pandemią
koronawirusa mają destrukcyjnywpływ
na naszą branżę. Apelujemy o wprowa-
dzenie zarządzania kryzysowego, dialog
i współpracę, by zapobiec stratom i za-
pewnić nam rentowne funkcjonowanie,
którewchwili obecnej jest zagrożone.
Stowarzyszenie „Unia Owocowa”
Branża, po wieloletnich turbulencjach, z dużymwskaźnikiem bankructw, znów zostaje niespodziewanie wystawiona na
próbę. Unia Owocowa przekazuje apel członków grup producenckich oraz dystrybutorów owoców i warzyw.
Grupy producentów oraz dystrybutorzy
owoców i warzyw apelują o pomoc!
www.agrobard.com.plzapraszamy od 8.00 do 16.00
OPRYSKIWACZ FEDE Dinamic 1000 Qi 8.0
-
opryskiwacz do borówki
Zbiornik 3-komorowy o pojemności 1000 l.
Specjalne głowice dwu pozycyjne
z kompletem dysz
Zalesie 1A, GRÓJEC tel. 48 332 00 70, kom. 508 095 407
Precyzyjna przystawka, kolumna deflektorowa z kierowanym
kontowo strumieniem powietrza nad rzędami
Dodatkowe zbiorniki na czystą wodę do płukania opryskiwacza
i mycia rąk
Sterowanie elektryczne
załączanie sekcji
Automatyczna regulacja dawki sterowana
komputerowo w zależności
od prędkości jazdy
Bardzo wydajny wentylator o średnicy 800 mm
3
Wydajność 52000 m /h
Pompa wysokociśnieniowa
FDH 105 l/min
Dyszel zaczep skrętny kopiujący typu V
zbieraj
wydajniej!
4x
trwały i skuteczny dźwiękowy
odstraszacz ptaków
prosty w usłudze
skutecznie odstrasza wrony,
gawrony, mewy, kawki i szpaki
jedno ładowanie
wystarczy na 3-4 tygodnie
brak efektu uzależnienia
ochrona do 3ha
SKUTECZNA OCHRONA
WASZYCH ZBIORÓW
Otrząsarka do borówki Starberry Md1
głębokich
rowków
wzmacniających
7