Background Image
Previous Page  11 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 16 Next Page
Page Background

11

DODATEK SADOWNICZY

Gazeta Jabłonka, 03.06.2020 r.

Ograniczenie możliwości eksportu,

rosnące koszty produkcji, brak pra-

cowników do pracy, brak marżowości,

zwiększone koszty pracy i inne koszty

związane z działalnością operacyjną,

stale rosnące koszty transportu, to

utrudnienia, z którymi mierzą się grupy

producenckie od lat. Z kolei teraz, w

czasie pandemii jest ich znacznie wię-

cej – szczegółowo opisujemy je w po-

niższym apelu.

Wczasie pandemii pojawiają się dodat-

kowe kosztywprowadzonych procedur

bezpieczeństwa, a także ograniczenia

w handlu, bariery w przemieszczaniu

się samochodów, utrudniony eksport

na dalekie rynki związany z trudnościa-

mi w dostępności kontenerów oraz z

przetrzymywaniem towarów w por-

tach, a nawet zamykaniem portów np.

w Indiach.

Pamiętajmy, że to grupy producenckie

są istotną częścią w łańcuchu dostaw i

są w stanie dostarczyć produkt o okre-

ślonych wymogach do sieci supermar-

ketów i sklepów. W tym czasie to też

podmioty, które są w stanie sprostać

procedurom związanych z bezpieczeń-

stwem.

Konieczne jest podjęcie działań mają-

cych na celu przetrwanie branży owo-

cowo – warzywnej w tym trudnym

czasie. Należy patrzeć na tą pomoc nie

tylko jako wspieranie przedsiębiorstw,

ale również jako zabezpieczenie kraju

i jego mieszkańcóww dostęp do świe-

żych owoców i warzyw.Wsytuacji, gdy

grupy producenckie nie będą w stanie

funkcjonować z powodów ekonomicz-

nych, na rynku może zabraknąć krajo-

wych podmiotów oferujących owoce i

warzywa.

Musimy dołożyć wszelkich starań po-

przez działania, które pozwolą prze-

trwać ten trudny czas oraz pozwolą

funkcjonować podmiotom po okresie

pandemii.

Jako członkowie organizacji grup pro-

ducenckich owoców i warzyw apelu-

jemywięc o pomocwzakresie:

1. Zwolnienie z podatku od nierucho-

mości.

Nasze magazyny i sortownie

to obiekty o dużych rozmiarach – jest

to wymóg technologii potrzebnej do

przygotowania owoców. Marżowośćw

branży jest całkowicie różna od więk-

szości produktów jakie są wytwarzane

w zakładach produkcyjnych. Grupa,

która po zbiorach zamknie jedną pa-

letę jabłka w chłodni i wyjmie ją na

wiosnę, musi płacić taki sam podatek

jak np. centrum logistyczne przy czym

w grupie paleta zarotuje raz na rok, a w

centum logistycznym kilka tysięcy razy.

Zwolnienie z podatku od nieruchomo-

ści dla grup producentów owoców i

warzyw jest wyznacznikiem dalszego

funkcjonowania. Jest on po prostu lo-

gicznie nieuzasadniony. Takie rozwią-

zanie pozwoli na częściową redukcję

kosztów stałych, które stale rosną.

Szczególnie niepokojące i niszczące dla

sektora stają się:

- wzrost kosztów transportu od 25%

do nawet 30%

spowodowany opóź-

nieniami przy załadunkach i rozładun-

kach oraz powrotami pustych ciężaró-

wek. Copa Cogeca donosiła nawet o

50%wzroście kosztów transportu.

- wzrost kosztów zbierania i pako-

wania owoców, który wynosi nawet

40%

na poziomie produkcji. Koszty te

rosną m. in. poprzez różne wymagania

dotyczące zakwaterowania, transport z

zakwaterowania do sadów i ograniczo-

ną liczbę osób w środkach transportu,

niektóre wyposażenie ochronne i sa-

nitarne, mniejszą wydajność zbierania

i pakowania z powodu dystansu spo-

łecznego, dostosowanie do nowych

wymagań klientów oraz niektóre szko-

dy jakościowe i problemy z certyfikacją.

2. Dostępu do pracowników.

Zgodnie

z nową ustawą cudzoziemcy mogą

pozostać w Polsce nawet po wyga-

śnięciu wiz lub zezwoleń na pobyt.

Według Komisji Europejskiej, pra-

cownicy sezonowi pracujący w rol-

nictwie lub sadownictwie powinni

być traktowani jak osoby wykonujące

zawód krytyczny (razem z m. in. pra-

cownikami medycznymi, inżynierami,

pilotami, kierowcami czy operatorami

maszyn do produkcji żywności). Wielu

z nich decyduje się jednak na powrót

do domu. Brak siły roboczej widoczny

jest również w grupach producenc-

kich, które mają problemy z działalno-

ścią operacyjną i przygotowywaniem

produktów dla konsumentów.

3. Dofinansowania działań związa-

nych z utrzymaniem wzmożonego

bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wizja

przypadków COVID-19 w zakładach

pracy oraz potrzeby kwarantanny

pracowników budzi w nas niepokój.

Tym samym zdajemy sobie sprawę,

że stwierdzenie wirusa COVID-19 w

zakładzie produkcyjnym w skrajnym

przypadku może doprowadzić do

wstrzymania całej produkcji. Wzmo-

żone bezpieczeństwo i higiena pracy

wszystkich pracowników, rozpoczy-

nając od osób na sortowniach, a koń-

cząc na kierowcach, to dla nas prio-

rytet. Niemniej jednak są to koszty

nieprzewidziane w budżetach, które

dla grup producenckich mogą stać się

destrukcyjne.

4. Ułatwienia procedur i możliwość

otrzymania kredytu skupowego

prze-

znaczonego na zakup owoców, bypłat-

ność dla producentów odbywała się na

bieżąco. Dzięki temu obrotywewnętrz-

ne zostaną utrzymane na w miarę nor-

malnym poziomie.

5. Monitorowania i kontroli kwot za

ubezpieczenia,

np. ubezpieczenia do-

tyczące strat w sadach, ubezpieczenia

nieruchomości w firmach. Otrzymuje-

my informację od firm ubezpieczenio-

wych, że kwoty za ubezpieczenia ule-

gną podwyższeniu, nawetwniektórych

przypadkach do 100%.

6. Uruchomienia „zielonych szlaków”

także dla niezbędnych środków pro-

dukcji,

takich jak nawozy i środki ochro-

ny roślin, w celu umożliwienia dalszego

i nieprzerwanego dostarczania kluczo-

wych towarówkonsumentom.

–Musimypamiętać, że nasza branża nie

powinna być w pomocy postrzegana

przez pryzmat obrotów, a ilości sprze-

daży. U nas w jednym roku surowiec

jest w cenie 50 groszy, a w drugim po

2 zł, co w żaden sposób nie przekłada

się na marżowość – podkreśla Jacek

Skoneczny, wiceprezes Stowarzyszenia

Unia Owocowa.

Jako członkowie grup producenckich

mamypewność, żewtym trudnymcza-

sie zapewnienie i zabezpieczenie sta-

łych dostaw żywności jest szczególnie

ważne dla prawidłowego funkcjonowa-

nia państwa. Wiemy jednak, że kryzys

i rosnące koszty związane z pandemią

koronawirusa mają destrukcyjnywpływ

na naszą branżę. Apelujemy o wprowa-

dzenie zarządzania kryzysowego, dialog

i współpracę, by zapobiec stratom i za-

pewnić nam rentowne funkcjonowanie,

którewchwili obecnej jest zagrożone.

Stowarzyszenie „Unia Owocowa”

Branża, po wieloletnich turbulencjach, z dużymwskaźnikiem bankructw, znów zostaje niespodziewanie wystawiona na

próbę. Unia Owocowa przekazuje apel członków grup producenckich oraz dystrybutorów owoców i warzyw.

Grupy producentów oraz dystrybutorzy

owoców i warzyw apelują o pomoc!

www.agrobard.com.pl

zapraszamy od 8.00 do 16.00

OPRYSKIWACZ FEDE Dinamic 1000 Qi 8.0

-

opryskiwacz do borówki

Zbiornik 3-komorowy o pojemności 1000 l.

Specjalne głowice dwu pozycyjne

z kompletem dysz

Zalesie 1A, GRÓJEC tel. 48 332 00 70, kom. 508 095 407

Precyzyjna przystawka, kolumna deflektorowa z kierowanym

kontowo strumieniem powietrza nad rzędami

Dodatkowe zbiorniki na czystą wodę do płukania opryskiwacza

i mycia rąk

Sterowanie elektryczne

załączanie sekcji

Automatyczna regulacja dawki sterowana

komputerowo w zależności

od prędkości jazdy

Bardzo wydajny wentylator o średnicy 800 mm

3

Wydajność 52000 m /h

Pompa wysokociśnieniowa

FDH 105 l/min

Dyszel zaczep skrętny kopiujący typu V

zbieraj

wydajniej!

4x

trwały i skuteczny dźwiękowy

odstraszacz ptaków

prosty w usłudze

skutecznie odstrasza wrony,

gawrony, mewy, kawki i szpaki

jedno ładowanie

wystarczy na 3-4 tygodnie

brak efektu uzależnienia

ochrona do 3ha

SKUTECZNA OCHRONA

WASZYCH ZBIORÓW

Otrząsarka do borówki Starberry Md1

głębokich

rowków

wzmacniających

7